Комунальне підприємство
«Рівненське обласне бюро технічної інвентаризації»
Рівненської обласної ради

Рівненське обласне бюро технічної інвентаризації застерігає! Приватне чи комунальне БТІ, як зробити вибір?

None

      Вже минуло понад 6 років з того моменту, як на території України почали діяти нові правила, що на законодавчому рівні регулюють роботи з проведення технічної інвентаризації (роботу БТІ).

     Так, з 4 січня 2013 року технічну інвентаризацію здійснюють суб’єкти господарювання (приватної форми власності) у складі яких працює один або більше виконавців робіт з технічної інвентаризації.

     Природно, у споживачів відповідних послуг виникає питання – кому надати перевагу при виборі суб’єкта, що буде здійснювати технічну інвентаризацію? В будь-якому випадку вибір залишається за споживачем, але ми б хотіли звернути увагу споживача на окремі питання, які можуть стати вирішальними при здійсненні відповідного вибору.

   Комунальне підприємство «Рівненське обласне бюро технічної інвентаризації» Рівненської районної ради, створене ще в 1946 році, було і залишається тією структурою, в якій зберігається інформація на паперових носіях про побудовані об’єкти нерухомого майна більш ніж за 70 років. Ми фактично є хранителями історії всіх об’єктів нерухомого майна області до сьогодні.  Окрім послуг інвентаризації нерухомого майна ми надаємо послуги з видачі інформаційних довідок про наявність зареєстрованого майна громадян-власників у відповідності до архівних матеріалів. Необхідність зазначеної довідки зумовлена тим, що під час укладання, наприклад, договору купівлі-продажу нотаріусу необхідно буде переконатися в дійсності документу, який був виданий до створення єдиного електронного реєстру, тобто до 2003 року.

     Вважаємо, що перевагами нашого підприємства також є те, що у нас працюють фахівці з багаторічним досвідом роботи у даній сфері; підприємство постійно працює над поліпшенням якості надаваних послуг, зокрема щодо здійснення обстежень в зручний для замовника час, скороченням терміну виконання робіт, а формування вартості таких робіт є прозорим та здійснюється відповідно до затверджених нормативно-правових актів; власник майна має можливість отримати безкоштовну консультацію технічного та юридичного характеру від фахівців підприємства навіть за умови, коли ним не здійснюється замовлення на надання підприємством тих чи інших послуг.

     Наше підприємство повністю працює на самоокупності, тобто є госпрозрахунковим. Підприємство зареєстроване на території району і це забезпечує належне відрахування податків саме до бюджету Рівненського району, що у свою чергу надає можливість забезпечувати оплату праці працівників соціальної сфери. На відміну від “приватних БТІ” наше підприємство було і залишається лідером своєї галузі по сплаті податків до місцевого бюджету.

     Адміністрація Рівненського обласного БТІ застерігає, що за 6 років на ринку з надання послуг з технічної інвентаризації спостерігається стрімке збільшення випадків недобросовісного, а також неякісного підходу до виконання послуг з технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна, як на території нашої області так і на території нашої держави. Серед основних таких недоліків та порушень увагу споживача слід звернути на наступні:

- відсутність гарантій стосовно зберігання інформації (архівних справ) після ліквідації приватного суб’єкта господарювання, що надає послуги з технічної інвентаризації, що створює незручності для власників нерухомого майна у тому числі у випадках, коли у власника виникає необхідність поновлення втрачених документів;

- здійснення обмірів на об’єктах, що підлягають здачі в експлуатацію, до завершення внутрішніх робіт, що створює «штучне» збільшення площі такого об’єкту (це призводить до невідповідності фактичних площ, до площ, зазначених у виготовлених за такими обмірами технічних паспортах, наслідком чого може стати оплата вартості за зайвий метраж при купівлі такого об’єкту, виникнення підстав для оподаткування фактично відсутніх площ тощо);

- всупереч законодавчим обмеженням, приватні структури заводять по декілька і більше інвентаризаційних справ на один і той самий об’єкт нерухомого майна, що створює підґрунтя для зловживань і відображенні недостовірної інформації у технічних паспортах.

- виготовлення технічного паспорту на об’єкт нерухомого майна без виїзду на його місце знаходження, що є прямим порушенням законодавства і в подальшому може призвести до настання невідворотних наслідків кримінальної відповідальності по відношенню до власника такого майна.

    Час невблаганно покаже хто, що і як робить, але під час вибору виконавця робіт з технічної інвентаризації замовнику слід врахувати на той факт, що за відсутності чіткої регуляторної політики в цій сфері вибір слід робити на користь тих, хто здобував довіру десятиліттями і продовжуватиме це робити, натомість ніхто не дасть гарантії, що альтернативні структури-одноденки не зникнуть через якийсь час, а наслідки їх роботи можуть призвести до невиправних помилок на ринку нерухомості.

І остання порада: робіть свій вибір правильно!

Контактний номер телефону  067 360 4840