Комунальне підприємство
«Рівненське обласне бюро технічної інвентаризації»
Рівненської обласної ради

Порядок проведення технічної інвентаризації. Основні вимоги.

None

    У список обов’язкових документів входить технічний паспорт, який видається після технічної інвентаризації. Без цього документа в експлуатацію не буде введено жодного об’єкта нерухомого майна. Технічна інвентаризація – це комплекс обмірів нерухомості, при якому визначається склад, площа і об’єм за фактом, обстеження і оцінка технічного стану, встановлення вартості виходячи з інвентаризації, визначення змінених характеристик і за який час ці зміни були проведені.
    Коли необхідна техінвентаризація:

– перед прийняттям завершеного об’єкта нерухомості в користування, а також після робіт з капітального ремонту та реконструкції;
– перед проведенням держреєстрації права власності на об’єкт нерухомого майна;
– перед державною реєстрацією частин поділеного раніше майна або виділення будь-якої частини;
– у випадках, коли власник сам бажає провести інвентаризацію, наприклад перед продажем.

   Які типи і види нерухомості підпадають під інвентаризацію:

– присадибні споруди;
– дачі, гаражі, паркінги, садові прибудови;
– будинки квартирного типу з різною кількістю поверхів;
– квартири, житлові кімнати в комунальних квартирах і гуртожитках, житлові блоки;
– будови, зведені для громадських і виробничих цілей;
– споруди для захисту;
– місця ув’язнення: багатофункціональні будівлі для засуджених;
– об’єкти на стадії будівництва, недобудовані або ж в стадії руйнування;
– нежилі приміщення;
– об’єкти, які не підлягають використанню в зазначених цілях;
– мости, штучні споруди, зелені насадження.

   Основні вимоги відповідно до Закону. Зі вступом в силу нових змін, що містяться в Наказі Мінрегіонбуду «Про затвердження Інструкції про порядок проведення інвентаризації об’єктів нерухомого майна» більшість процедур було спрощено. По-перше, розширився діапазон осіб, які можуть правомірно забезпечити проведення техінвентаризації. Простіше кажучи, цим може займатися не тільки комунальне бюро технічної інвентаризації.

    Технічна інвентарізаціі ділиться на первинну і поточну. У першому випадку вона проводиться при введенні в користування об’єкта нерухомості і перед держреєстрацією права на недобудовану споруду. Другий тип інвентаризації: поточний – це коли процес відображає змінені характеристики об’єкта нерухомого майна. При передачі права власності техінвентаризацію можна не проводити.

    Процес інвентаризації:

  Для початку оформлюється заявка власника, після чого призначаються особи, які будуть проводити інвентаризацію, здійснюється виїзд на місце. Фахівці перевіряють всі елементи конструкції: вентиляцію, перекриття, систему опалення, стіни, фундамент, вікна, двері, дах. У справу також внесуть такі споруди як теплиці, туалет і душ на вулиці, літня кухня, намети. Після того, як всі будівлі оглянули, починається найважливіше: заміри площ і об’єму, а стан конструкцій досліджують на стадію зносу.

    Після проведеної процедури готується інвентарна справа, техпаспорт, довідки з характеристиками, документ про стадії готовності об’єктів незавершеного будівництва, розраховуються частини для можливого поділу нерухомості.